torstai 26. heinäkuuta 2012

Välifiilistely

Helou. Hiljaista pitelee päivitysten suhteen, tiedän :) Matkaan vaan on vielä sen verran aikaa, että kun nuo alkubudjetoinnit ynnä muut sai alta pois, niin tämä välivaihe jää väkisinkin vähän kuolleeksi. Budjetti kasautuu suunnitelmien mukaan ja muutenkin kaikki vaikuttaisi sujuvan juuri niin kuin pitääkin, eli jee.

Tässä nyt kuitenkin edes tällainen välifiilistelypätkä siitä, mitä toivottavasti tuleman pitää:


Road Trip USA from Menassier Gabriel ///mg image on Vimeo.


Ai niin, tuollaista Dodge Avengeria olen vähän katsellut, josko se olisi kelpo auto vuokralle.
  
 Toinen vaihtoehto oli Ford Taurus. Onko kokemusta?      

maanantai 21. toukokuuta 2012

Kirjallisuutta

Huh, kun on pitänyt kiirettä. Näin ollen on päivityksetkin jääneet vähiin, mutta eiköhän niitä kohta ala taas tippumaan - varsinkin kun sain nyt juuri ilmestyneet uudet painokset tämmöisistä opuksista:



Toki netti on tietoa pullollaan, mut kyllä mie välillä tykkään lukea reittivinkkini(kin) ihan näin kuolevan formaatin kautta. Joten kunhan ehdin tutustua läpysköihin, niin jaanpa mielenkiintoisimmat kohteet tännekin.



sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Etappikestoja, tarkennuksia, lisäyksiä ja muuta kahlitsevaa

Tällaisella road tripillä olisi varmasti nähtävää joka etapilla maailman tappiin asti, mutta koska rahaa ei ole samalla tavalla rajattomasti, on homma rajattava jotenkin. Lähestyin tätä haastetta niin, että on olemassa muutama kaupunki, jossa ehdottomasti haluaa tehdä muutakin kuin tsekata jonkun maailman isoimman lankakerän, nukkua yön yli ja jatkaa matkaa ja sitten on erikseen sellaisia kaupunkeja, jotka toimivat nimenomaan enemmän tuollaisina levähdyspaikkoina.

Tuolla taktiikalla oon laskeskellut, että varsinaisen ajo-osuuden kesto ois semmoiset 25 päivää. Sen lisäksi ollaan siis vielä Nykissä, Losissa ja risteilyllä ilman omaa vuokra-autoa. Ajettavaa kertyy näillä näkymin reilut 6000 kilometriä, eli keskimäärin 250 km per päivä. Käytännössä joinakin päivinä ajetaan vähän enemmän ja joinakin päivinä ei varmaan juuri ollenkaan. Tavoitteena olisi kuitenkin se, että maksimissaan ajettaisiin sellaiset kuusi tuntia per päivä, useimmiten max kolme, neljä tuntia.

Kovin tarkkaa suunnitelmaa on aika hankala tehdä täältä Suomesta käsin, koska ei tiedä tarkalleen, että mitä on missäkin, mutta eipä se auta muuta kuin mennä Google Mapsin, hakukoneiden ja kirjojen voimalla. Tässäpä siis tällainen alustava aikataulu, jos joku on ajanut suunnilleen samanlaista reittiä ja toteaa tän aikataulun ihan älyttömäksi, niin ilmoittelethan miullekin, ettei tartte ihmetellä sitten paikan päällä :)

Eli listassa etappivälit ja kuinka pitkään olisi tarkoitus käyttää aikaa missäkin vaiheessa. Ajoajat perustuvat tietty Google Mapsin arviointeihin.

New Orleans, Louisiana (kaksi yötä)

New Orleans, Louisiana - Jackson, Mississippi: 186 mailia – noin 2 tuntia 58 min (yksi yö)

Jackson, Mississippi - Memphis, Tennesee: 210 mailia – noin 3 tuntia 24 min (yksi yö)

Memphis, Tennesee - Springfield, Missouri: 284 mailia – noin 5 tuntia 5 min (yksi yö)

Springfield, Missouri - Tulsa, Oklahoma: 181 mailia – noin 3 tuntia 4 min (yksi yö)

Tulsa, Oklahoma - Oklahoma City, Oklahoma: 106 mailia – noin 1 tunti 44 min (yksi yö)

Oklahoma City, Oklahoma - Amarillo, Texas: 259 mailia – noin 4 tuntia 17 min (yksi yö)

Amarillo, Texas - Albuquerque, New Mexico: 288 mailia – noin 4 tuntia 33 min (yksi yö)

Albuquerque, New Mexico - Kayenta (Monument Valley), Arizona: 350 mailia – noin 6 tuntia 1 min (yksi yö)

Kayenta (Monument Valley), Arizona - Holbrook, Arizona: 211 mailia – noin 4 tuntia 19 min (yksi yö)

Holbrook, Arizona - Grand Canyon, Arizona -  Seligman, Arizona: 169 mailia – noin 3 tuntia 3 min + 102 mailia – noin 1 tunti 54 min (yksi yö)

Seligman, Arizona - Las Vegas, Nevada: 177 mailia – noin 3 tuntia 0 min (kolme yötä)

Las Vegas, Nevada - Mt. Whitney, Kalifornia: 235 mailia – noin 4 tuntia 53 min (yksi yö)

Mt. Whitney, Kalifornia - Fresno, Kalifornia: 277 mailia – noin 5 tuntia 2 min (yksi yö)

Fresno, Kalifornia - Yosemite, Kalifornia: 93,1 mailia – noin 2 tuntia 15 min (yksi yö)

Yosemite, Kalifornia - San Franscisco, Kalifornia: 211 mailia – noin 4 tuntia 13 min (kolme yötä)

San Franscisco, Kalifornia - Los Angeles -väli: 73,4 mailia – noin 1 tunti 28 min + 155 mailia – noin 3 tuntia 31 min + 146 mailia – noin 3 tuntia 11 min + 94,9 mailia – noin 1 tunti 46 min (kolme yötä)


Semmoista. Eli Nykiin, Vegasiin, San Franciscoon ja Losiin keskitytään vähän pitempään, lähes kaikki muut etapit hoidetaan yhden yön pysähdyksellä. Käytännössä tyyliin, että aamuisin lähdetään ajamaan, saavutaan iltapäivällä ja hatsaillaan loppupäivä mestoilla ja yövytään jossain. Sitten lähdetään taas seuraavana päivänä aamulla tai jos jäi vielä jotain tärkeätä näkemättä, niin myöhemmin päivällä ajamaan kohti seuraavaa kohdetta.

Voip olla, että tuohon pitää lisätä johonkin väliin enemmän kuin yhden yön stoppeja ettei mee liian hätäiseksi, mutta pitää tietty muistaa, että kyse on jatkuvasta road tripistä eikä peruslomasta, jossa tehdään täsmäisku yhteen kohteeseen ja fiilistellään siellä pari viikkoa.

Lisää muutoksia matkareittiin

Edellisessä viestissä pohjustettiinkin tätä suunnittelusavottaa, joka juontaa juurensa siihen, että vaikka kuinka sitä lähtee etsimään suurta amerikkalaista unelmaa ja äärimmäistä vapautta road tripin muodossa, niin lopulta on kuitenkin VAIN MITÄTÖN BABYLONIN ORJA, jonka oravanpyörä on vain naamioitu hieman ovelammin :( Toisin sanoen vuokra-autolla on tietysti palautuspäivämäärä ja näin ollen reissu pitää suunnitella aika tarkkaan, että ehtii käydä missä haluaa tietyllä aikavälillä.

No ei vaan. Toki tuollainen reitin selkeä kesto rajoittaa ja ehkä jossain vaiheessa ressaakin reissaajaa, mutta lopulta se on vain plussaa, että suunnittelee hyvin etukäteen kaikenlaisia mahdollisia kohteita missä käydä ja mitä nähdä. Kunhan muistaa sitten merkitä sen vuokra-ajan sen verran joustavaksi, ettei tartte ajaa vikoja päiviä  talla pohjassa kotinatsin huutaessa kostoa pelkääjän paikalla.

Eli miehän oon ruvennut miettimään reissua vähän tarkemmin ja heti ensiksi teinkin vähän radikaalimman muutoksen matkareittiin. Hokasin, että tuskinpa tän jälkeen tulee ihan heitettyä reissua Jenkeissä ja koska olen aina halunnut käydä New Orleansissa, niin miksipä ei sitten aloittaa varsinaista ajo-osuutta sieltä?

Chicago oli valittu aloituspaikaksi alunperin siksi, että se on alkuperäisen Route 66:n toinen päätepiste. Mutta koska tää road trip ei muutenkaan noudattele ihan täysin tuota reittiä, niin turha tässä on väkisin vetää jotain teemaretkeä, varsinkin kun New Orleans kiinnostaa huomattavasti Chicagoa enemmän - vaikka siellä oiskin Blues Brothers ja Al Capone.

Mutta joo, näin ollen reitti alkaisi vaikuttaa karkeasti tällaiselta:


Näytä suurempi kartta

Siis:


New Orleans, Louisiana

Jackson, Mississippi

Memphis, Tennesee

Springfield, Missouri

Tulsa, Oklahoma

Oklahoma City, Oklahoma

Amarillo, Texas

Albuquerque, New Mexico

Kayenta (Monument Valley), Arizona

Holbrook, Arizona

Grand Canyon, Arizona

Seligman, Arizona

Las Vegas, Nevada

Mt. Whitney, Kalifornia

Fresno, Kalifornia

Yosemite, Kalifornia

San Franscisco, Kalifornia

Santa Cruz, Kalifornia

Monterey Bay, Kalifornia

Big Sur, Kalifornia

Hearst Castle, Kalifornia

Santa Barbara, Kalifornia

Los Angeles, Kalifornia


Seuraavassa postissa sitten sitä varsinaista ajamisen suunnittelua, eli milloin mennään minnekin ja milloin jatketaan matkaa.

Vapaus on valhe!

Road trip USA:n halki koetaan usein sellaiseksi vapauden ilmentymäksi: tukka hulmulla painetaan pitkin loputonta higwayta sinne minne (erästä suurta travelleria lainaten) "tuuli tuuli kuljettaa ja nenä näyttää" etsimässä sitä kuuluisaa amerikkalaista vapautta ja itsenäisyyttä. Kauniissa ajatuksessa on vain yksi aika paha ristiriita, jos päätyy käyttämään vuokra-autoa kuten myö.

Nimittäin se auton palautuspäivä pitäisi sopia etukäteen ja näin ollen kaikenlainen intuitiolla toimiva hatsailu tippuu minimiin. Eli pitäisi olla jo jonkinlainen, suhkot järkevä kokonaiskuva reissun kestosta ja välietapeista ym. jo ennen kuin astuu jalallansa koko mantereelle - voi vapaus, missä lienet? :(

Auton ostaminen ei ole oikein järkevä idea, sillä budjetti tuskin antaisi myöten kovin pätevälle kulkupelille ja ennen kaikkea, auton rekisteröinti ja vakuutusten hankkiminen turistina on vaikeaa, joskus jopa mahdotonta osavaltiosta riippuen. Monessa paikassa vaaditaan esimerkiksi, että ostajalla on pysyvä osoite USA:n rajojen sisällä.

Toki sitä vuokra-aikaa voi venyttää hätätapauksessa, jos huomaa olevansa vielä Missourissa kun pitäisi seuraavana aamuna palautella kiesiä jo Kaliforniaan, mutta tavoitteena ois nyt kuitenkin pärjätä ilman tuollaisia lisäkustannuksia.

Joten eihän tässä auta kun vain miettiä aika tarkkaan, että mihin sitä meinaa mennä ja kuinka pitkään olla missäkin. Siitä seuraavaksi.

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Budjetin pohdintaa

Kun alkaa keräämään matkakassaa, niin ei liene väärin aluksi yrittää arvioida kokonaisbudjettia. Olen nyt selaillut nipun erilaisia auton-, hostellin- lentojen- ym. -hankintasivustoja ja jonkinlainen karkea budjettiarvio alkaa hahmottua. Seuraavat arviot ovat siis vähän sinne päin ja (toivottavasti) ylöspäin pyöristettyjä. Hinta on laskettu kahdelle hengelle, sillä mukana menossa on myös kotinatsi Kankkunen, joka myös avovaimona tunnetaan.

Lennot: (Helsingistä New Yorkiin, Nykistä Chicagoon ja Losista Helsinkiin) n. 1600 e Ebookers.fin kautta.
Risteily: (neljän yön setti Losista Meksikon huudeille) n. 600 e Cruisedirect.comin kautta.
Autoilukulut: (vuokraus, vakuutukset, lisämaksu kun palauttaa eri kaupunkiin kuin mistä vuokrasi, bensat jne.) n. 1600 e Alamo.comin kautta.

Näistä tulee siis yhteensä n. 3800 euroa.

Sitten pitäisi laskeskella varsinainen päiväbudjetti, mutta se on huomattavasti enemmän hakusessa vielä. Periaatteessa voisi ajatella, että aluksi olisi Nykissä vaikkapa neljä yötä, sitten tekisi road tripiä kolme viikkoa ja sitten se neljän yön risteilysetti. Tosin en oikein tiedä, että onko sellaiset 21 päivää liian vähän tuolle Chicago - Los Angeles -välille, mutta se toivottavasti selvinnee vielä tässä tulevien kuukausien aikana :)

No jos kuitenkin nyt lähdetään tuolla asetelmalla liikenteeseen, niin matkapäiviä tulisi sellaiset 30-32, joista risteilyn osuus on jo hoidettu majoituksen osalta, eli sitä ei tarvitse enää laskea mukaan. Eli ensiksi pitäisi miettiä majoituksen hinta n. 28 päivälle. Mitä nyt tässä oon selaillut kaikennäköisiä saitteja Booking.comista Hostelbookers.comiin, niin sellainen normaali huokeaksi laskettava putka maksaa yöltä keskimäärin n. 50 e. Näin ollen majoitukseen menisi n. 1400 euroa.

Vaikeinta on arvioida, että kuinka paljon rahaa sitten menee kaikkeen muuhun. Tai siis eiköhän sitä saisi menemään ihan rajattomasti, mutta kiinnostaisi nyt lähinnä se, että mikähän lienee päiväbudjetti sellaiselle menolle, että voi syödä lämpimän aterian sen kaksi kertaa päivässä, maksella kaikenlaisia tietulleja sekä pääsymaksuja, napata silloin tällöin paria bisseä ja ostella vielä tuliaisiakin? Onko yhteensä sata euroa per päivä kahdelle hengelle sopivasti vai liian vähän? Jos joku tietää, niin hyvä vinkki rokkais kovasti! Jos tuo arvio osuisikin kohdalleen, niin silloin se menoerä olisi n. 3000-3200 euroa.

Koko paskalle tulisi siis hinnaksi n. kahdeksan ja puoli tonnia. Toivottavasti se olisi jopa hieman ylikanttiin budjetoitu tai edes hyvin vahvasti sinne päin, sillä kyllähän tuossa alkaa olla ihan tarpeeksi hintaa reilun kuukauden retkelle :)

-Toni

Ensimmäinen muutos matkareittiin

Vastaavia päivityksiä tulee varmasti olemaan vielä lukuisia ennen kuin lopullisempi reitti vihdoin lyödään lukkoon, mutta aloitetaas nyt tällä:

Näytä suurempi kartta


Käytännössä reitti on Las Vegasiin asti sama, mutta sitten lähdetäänkin suoraan Yellowstoneen, joka siis aiemmin oli vasta ihan road tripin loppupäässä. Miksi näin?


Ystävällinen tietäjä internetskun kätköistä ilmoitti nimittäin, että:


"Highway 1 -tie kannattaa ajaa pohjoisesta etelään, eli ei Losista San Franciscoon, koska etelästä pohjoiseen ajettaessa vastaantuleva liikenne pilaa näkemät merelle, plus kaikki pysähdyspaikat ovat meren puolella. Kun ajaa pohjoisesta etelään, voi ajaa pientareelle ihan koska haluaa, eikä vastaantuleva liikenne haittaa näkymiä."


Tuossapa sellainen asia, joka ei olisi varmaankaan tullut ikinä edes mieleen, joten tänks tuosta! Vastaavia vinkkejä otetaan mielellään vastaan ja mie puolestaan päivittelen niitä sitten tänne, jotta seuraavatkin saavat mahdollisimman paljon apua matkan suunnittelussa.


-Toni

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Tähän tähdätään


Tästä lähtee

Miulla on pitkän aikaa ollut mielessä tehdä road trip Jenkeissä, vaan asia ei oo koskaan oikein edennyt ajatusta pidemmälle. Vaan nyt, viimeisen puolen vuoden sisällä, oon alkanut oikeasti kehittelemään tätä ajatusta kohti tekoa ja nyt näyttäisi siltä, että syksyllä 2013 pääsisi vihdoin matkaan.

Aikaa on siis vielä paljon, mutta tämän blogin perustaminen tässä vaiheessa on suunnitelman toteuttamisessa oleellinen siinä mielessä, että tänne voin vähän niin kuin jäsennellä ajatuksiani  ja suunnitelmiani esille sekä hahmottaa näin itsekin paremmin budjettia, aikataulua ym. tylsää :)

Ja tietysti tässä blogissa on sekin vaikutus, että kun nyt näin julkisesti kirjaan suunnitelmani esille, niin otan samalla konkreettisesti askeleen pois pelkästä fiilistelystä kohti tekoja. Eli olen vähän niin kuin velvollinen pitämään sanani ja toteuttamaan nyt tän reissun, vaikka kukaan ei tätä blogia koskaan näkisikään :) Riittää, että itse tiedän luvanneeni.

No mutta minkäslaisesta reissusta on siis kyse?

Aluksi olisi tarkoitus lentää New Yorkiin ja hengailla siellä muutama päivä. Sitten lento Chicagoon, auto vuokralle ja seuraavanlainen reitti:





Näytä suurempi kartta


Siis suunnilleen:

Chicago, Illinois
Springfield, Missouri
St. Louis, Missouri
Tulsa, Oklahoma
Oklahoma City, Oklahoma
Amarillo, Texas
Santa Fe, Texas
Alberquerque, New Mexico
Flagstaff, Arizona
Monument Valley, Arizona
Las Vegas, Nevada
Los Angeles, Kalifornia
Santa Barbara, Kalifornia
Hearst Castle, Kalifornia
Big Sur, Kalifornia
Monterey Bay, Kalifornia
Santa Cruz, Kalifornia
San Francisco, Kalifornia
Yosemite, Kalifornia
San Francisco, Kalifornia

Eli aluksi ajellaan vähän niin kuin entisaikojen Route 66:sta Illinoisista Kaliforniaan ja sitten jatketaan matkaa Highway 1 -osuudella San Franciscoon ja sieltä vielä toivottavati Yosemiten kansallispuistoon asti. Sieltä takaisin cityyn ja junalla Losiin.

Vaan matka ei pääty vielä tähän, sillä Losista olisi tarkoitus ottaa vielä kovan reissaamisen päätteeksi ja pehmeäksi laskuksi muutaman yön risteily Meksikoon, sillei Love Boat -tyyliin siis :D

Tämän jälkeen onkin sitten aika palata takaisin Helsinkiin ja potea loppuvuosi matkan jälkeistä masennusta.

Semmosta!

Koitan kirjoitella tänne suhkot säännöllisesti jatkossa, vaan en välttämättä kauhean usein vielä tässä vaiheessa. Mielelläni ottaisin myös vinkkejä vastaan niiltä, ketkä ovat jo vastaavanlaisia settejä Jenkeissä tai missä tahansa heittäneet - eli mitä tulisi ottaa huomioon, kuinka paljon olisi hyvä varata aikaa tai missä kannattaisi käydä jne. Ois mainio homma!

Mut joo, tästä lähtee. Palataan taas,
Toni